Laat je niet opsluiten! Tips voor de strijd tegen het hokjes-denken op de arbeidsmarkt

We zijn in ons land nogal goed in hokjes-denken. We willen graag iedereen voorzien van een stempel. Dat is makkelijk want het geeft duidelijkheid en overzicht. We denken misschien niet meer in zuilen zoals vroeger, maar het indelen van mensen in hokjes zijn we nog lang niet verleerd.

Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Daarbij doel ik op alle heersende vooroordelen die er zijn over bijvoorbeeld bepaalde leeftijdsgroepen of mensen van een bepaalde herkomst. Vooroordelen die op basis van onderzoek vaak ook niet eens kloppen (‘ouderen zijn vaker ziek’). Met als gevolg dat deze groepen ten onrechte worden weggezet als niet interessant. Daarmee wordt natuurlijk een enorm arbeidspotentieel gemist.

Ook mensen die een carrièreswitch willen maken moeten strijden tegen het denken in hokjes. Werkgevers en recruiters zijn primair gericht op het vinden van iemand met specifieke ervaring. Wil je in je werk een andere richting op, dan werkt je ervaring eigenlijk alleen maar tegen je. Dan heeft men geen oog voor je talenten en andere aspecten van je profiel die jou wellicht juist heel geschikt maken voor een functie.

Persoonlijk kan ik me behoorlijk opwinden over het hokjes-denken maar dat heeft niet zoveel zin. Ik kan beter tips geven over wat je kunt doen om niet al bij voorbaat in een hok terecht te komen waarin je niet thuis hoort.

Soft skills vormen hierbij de sleutel. Daarmee bedoel ik persoonlijke kwaliteiten en vaardigheden die je van nature hebt (bijvoorbeeld zorgvuldigheid, communicatieve vaardigheden, doorzettingsvermogen). Deze kwaliteiten zijn belangrijk, en misschien wel belangrijker dan hard skills zoals kennis en ervaring. Ze bepalen hoe je functioneert in je werk. Je kan op inhoud een prima prestatie leveren, als je gedrag niet past bij wat in de functie gevraagd wordt boek je geen succes in je werk. Bovendien, medewerkers kunnen worden opgeleid om hun kennis te vergroten, bij soft skills is dat veel lastiger.

Wil je bij een vacature voorkomen dat je bij voorbaat in een hokje wordt geplaatst, dan is het dus belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je soft skills. Dat je aantoont op welke manier de soft skills waarover jij beschikt en die je nodig hebt in je huidige werk (of nodig had in een eerdere baan) ook heel belangrijk zijn in de functie waar je op solliciteert. Zodat duidelijk is dat er toch een match is met de functie, ondanks het feit dat je bepaalde ervaring mist of uit een heel andere sector komt.

Heb je je soft skills in kaart gebracht dan moeten ze ook heel goed zichtbaar zijn in je profielbeschrijving in je CV en in je samenvatting op je LinkedIn profiel. Vermeld geen losse kreten, zoals ‘analytisch’ of ‘verbinder’, want zonder context zijn die weinigzeggend. De lezer is namelijk niet zozeer geïnteresseerd in jouw soft skills, maar in de toegevoegde waarde ervan. Ofwel: welk probleem ermee opgelost wordt. Maak dus concreet wat je bijvoorbeeld bedoelt met ‘analytisch’. Bijvoorbeeld zo: ‘doorgrondt snel complexe kwesties, weet ze terug te brengen tot de essentie en stelt de organisatie daardoor in staat de juiste beslissingen te nemen’.
Op papier is het veel lastiger opboksen tegen hokjes-denken dan via persoonlijk contact. Wil je een echte carrièreswitch realiseren, stop dan niet teveel energie in sollicitaties en ga dan in gesprek met je netwerk. Kijk op LinkedIn wie van jouw connecties iets voor jou kan betekenen. Vraag deze mensen om met je mee te denken hoe jij je switch kan realiseren. Wellicht hebben ze goede tips voor je of kunnen ze je introduceren bij iemand binnen hun eigen netwerk die interessant voor je is.
Probeer een keer een paar dagen (of langer) mee te lopen met iemand die het werk doet dat jij wilt gaan doen. Op die manier weet je zeker dat het ook echt iets voor je is en kom je nog beter beslagen ten ijs bij een sollicitatie. Het laat bovendien zien dat je er echt voor gaat en dat maakt je ondanks het missen van de gewenste ervaring toch een interessante kandidaat. Meerdere van mijn cliënten hebben op deze manier hun carrièreswitch gerealiseerd.
Deze tips zijn ook belangrijk als je een interne loopbaanswitch wilt maken. Het beeld dat men van je heeft zal immers gekoppeld zijn aan het werk dat je nu doet en dat kan een overstap naar een andere discipline flink in de weg zitten.

Wil je meer tips om succesvol van baan te veranderen bestel dan mijn boek ‘Carrièreswitchen doe je zo’. Of heb je interesse in een loopbaantraject neem dan contact met mij op.