Solliciteren en het fenomeen van de onbewuste twijfel

Speelt dit ook bij jou? Je hebt veel ervaring en een mooi CV, je wordt vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en toch krijg je die baan niet. Vervelend, want een afwijzing helpt niet voor je zelfvertrouwen. De vraag is dan ook wat er aan de hand kan zijn. Had je je beter moeten voorbereiden? Heb je tijdens het gesprek niet goed genoeg laten zien wat je allemaal in huis hebt? Was de ‘klik’ met je gesprekspartners onvoldoende? Moet je misschien meer oefenen voor het voeren van sollicitatiegesprekken?
Waarschijnlijk kan je rationeel wel een reden bedenken maar de vraag is of je daarmee de echte oorzaak te pakken hebt. Mijn ervaring als loopbaancoach is namelijk dat er in zo’n situatie vaak wat anders aan de hand is: je hebt gesolliciteerd op banen die onvoldoende passen bij jouw wensen en bij wat jij te bieden hebt. En ‘deep down inside’ wist je dat misschien wel, maar je wilt graag een ander werk dus heb je je gevoelsmatige twijfel even opzij gezet.
Wat er dan in zo’n situatie gebeurt is een bijzonder fenomeen, dat zich veel meer non-verbaal dan verbaal afspeelt. Onbewust laat je namelijk tijdens gesprekken je twijfel zien en kom je minder sterk over dan je wilt. De andere kant van de tafel voelt die twijfel, en gaat daardoor ook twijfelen aan jou als geschikte persoon voor die baan. En omdat de meeste werkgevers uitgaan van de stelregel ‘bij twijfel niet doen’ wordt je niet aangenomen.
Misschien is het maar goed dat je bent afgewezen. Want als de match met jouw profiel onvoldoende is gaat zo’n baan geen succes worden, met alle vervelende consequenties van dien. Als je er goed over nadenkt kan je waarschijnlijk wel bedenken waarom je (onbewust) al twijfelde over de vacature. Bijvoorbeeld een te laag niveau, taken die minder goed aansluiten bij wat jij zoekt of een bedrijfscultuur die onvoldoende past bij jouw waarden en normen. Wat het ook is, het is kennelijk een belangrijk punt voor je en je hebt je dat onvoldoende gerealiseerd.
Mijn advies is om hier vooral van te leren zodat je je nog beter bewust wordt van de aspecten die voor jou belangrijk zijn in een baan. Doe weer even een stap terug en kijk opnieuw naar jouw unieke kwaliteiten, waarden en wensen. Breng die in kaart en onderzoek vervolgens welke functies, rollen en sectoren daar het beste bij aansluiten.

De kans is groot dat er dan andere functies of rollen uit komen dan de vacatures waar je tot nu toe op hebt gesolliciteerd. Maar omdat er een echte match is met jouw profiel ga je meer zelfverzekerd het gesprek in en is de kans dat je wel wordt aangenomen vele malen groter.

Kan je hierbij wel wat ondersteuning gebruiken, laat het me weten dan help ik je graag!