Tips & Tricks

Op deze pagina vind je gratis tips&tricks die je inzicht en praktische tips geven voor uiteenlopende situaties. Meld je snel aan, dan ontvang je ze gratis en direct in je mailbox!

Door je hiervoor aan te melden ontvang je ook mijn periodieke nieuwsbrief met tips op het gebied van loopbaanontwikkeling. Ik gebruik je gegevens alleen voor deze nieuwsbrief en deel ze verder met niemand. Voor meer informatie over mijn privacy-beleid verwijs ik je graag naar mijn privacy-verklaring op de betreffende pagina van deze website.

LinkedIn is met inmiddels meer dan 7 miljoen gebruikers hèt online netwerk van zakelijk Nederland. De tijd is voorbij dat je alleen een LinkedIn profiel nodig had als je werkzoekend was. Iedereen zoekt elkaar de hele dag op op LinkedIn. Je LinkedIn profiel is feitelijk je online-visitekaartje. Dat moet dus volledig zijn en er professioneel uitzien.

Een nieuw fenomeen doet zich voor op de arbeidsmarkt: het op grote schaal schrappen van functies voor hoger opgeleiden binnen een hele sector. Op dit moment is dit bijvoorbeeld aan de orde bij banken. Daar verdwijnen veel functies in het midden- en hogere segment door digitalisering, herstructurering en bezuinigingen. En dat gaat met honderden tegelijk!

Bij een interne vacature ben je misschien geneigd om de sollicitatie optimistisch tegemoet te zien en je wat minder grondig voor te bereiden dan je zou doen bij een externe vacature. Er zijn wellicht niet zoveel gegadigden en men weet vast wel wat jij allemaal te bieden hebt. Pas op! Hier is een waarschuwing voor een aantal valkuilen op zijn plaats.

Netwerken is het nieuwe solliciteren. Het zou dè manier zijn om werk te vinden. Dus plan je je agenda vol met open coffee-bijeenkomsten en andere netwerk-events, schrijf je je in voor seminars en conferenties (“goed voor m’n netwerk”) of sluit je je zich aan bij een ondernemersnetwerk. Met het idee dat de mensen die je daar leert kennen je weer kunnen introduceren bij organisaties of personen die banen te vergeven hebben. Naar mijn mening is deze vorm van netwerken schieten met hagel en zonde van de tijd, want een baan zal je er niet mee vinden.

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt door selecteurs veel gebruik gemaakt van de STAR-methodiek. Hierbij wordt de sollicitant wordt gevraagd competenties te onderbouwen met concrete voorbeelden uit zijn/haar werkverleden. Ik adviseer mijn loopbaancliënten om bij het opstellen of aanpassen van het CV, het opstellen van de brief en de voorbereiding van sollicitatiegesprek ook altijd gebruik te maken van STAR. Het is een uitermate geschikte manier om een werkgever te overtuigen van je ervaring en kwaliteiten.

Nagenoeg iedereen heeft inmiddels wel een LinkedIn profiel. Echter, nog niet iedereen heeft zijn/haar profiel voorzien van een (goede) samenvatting. Een samenvatting op LinkedIn waarin je kort en krachtig aangeeft wat je te bieden hebt is essentieel. Het is immers – na de foto en de ‘headline’ – het eerste dat gelezen wordt. Dus is het zaak te zorgen voor de goede inhoud zodat mensen het juiste beeld van je krijgen.