Het is vrijdagochtend 11.00 uur. Frank (49) heeft net van zijn leidinggevende te horen gekregen dat er voor hem – na bijna 20 jaar dienstverband – geen plaats meer is bij de organisatie. Nadrukkelijk is hem verteld dat het niets met zijn functioneren te maken heeft, hij heeft alleen de pech dat de directie besloten heeft zijn functie te schrappen. Die activiteiten passen namelijk niet meer in de nieuwe strategie ….
De eerste reactie van Frank is ongeloof. Dit kan toch niet waar zijn? Al die jaren heeft hij zijn hele ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt, altijd klaar gestaan voor zijn collega’s en nooit te beroerd om extra klussen op te pakken als dat nodig was. Zijn laatste functie was misschien niet helemaal op zijn lijf geschreven maar dat is toch geen reden om hem van het ene op het andere moment af te danken en als een vuilniszak aan de straat te zetten?
Je kent vast wel iemand die dit overkomen is, of misschien heb je het zelf meegemaakt. Zowel in de profit als de non profit sector blijven reorganisaties aan de orde van de dag en wordt vroeg of laat iedereen ermee geconfronteerd. En inderdaad, met inzet of de kwaliteit van het werk heeft het meestal weinig te maken.
Maar als je zoals Frank zo lang voor een bedrijf hebt gewerkt is het wel een hele koude douche. Hij was loyaal naar zijn werkgever, en hij ging ervan uit dat het bedrijf in alle omstandigheden ook loyaal naar hem zou zijn.
Maar was die verwachting wel gerechtvaardigd? Er is immers geen werkgever die zijn medewerkers een onvoorwaardelijke garantie kan geven op werk, en in de huidige tijd al helemaal niet. Tegenvallende (omzet)cijfers, een nieuwe directeur met andere ideeën, een fusie met een ander bedrijf. Zomaar een paar redenen waarom een organisatie op de schop gaat met ingrijpende gevolgen voor individuele medewerkers.
Dus is het belangrijk je niet te afhankelijk op te stellen en vooral loyaal aan jezelf te zijn. Dat doe je door jezelf regelmatig de volgende vragen te stellen: doe ik nog steeds werk dat past bij mijn talenten en kwaliteiten? Krijg ik nog voldoende energie van mijn werk? Krijg ik voldoende waardering? Is er voldoende ruimte voor ontwikkeling en ontplooiing? Is mijn werk-privé balans in orde?
Mijn advies is dus om te zorgen voor de goede ‘loyaliteitsbalans’. Wees loyaal aan je werkgever maar wees vooral ook loyaal aan jezelf en aan je eigen kwaliteiten. Dat maakt je onafhankelijker, minder kwetsbaar en – last but not least – aantrekkelijker op de arbeidsmarkt. Werkgevers stellen het op prijs als jij goed weet in welke rol en onder welke voorwaarden jij de meeste toegevoegde waarde kan leveren. Waardoor ze zelfs bij een reorganisatie een extra stapje zullen zetten om jou voor de organisatie te behouden.
Speelt de loyaliteitsbalans ook bij jou? Wil je beter in beeld krijgen waar je energie van krijgt en wat jouw grenzen zijn? Wil je loyaler worden aan je eigen unieke kwaliteiten? En wil je hierbij ondersteuning? Neem dan voor een vrijblijvend gesprek hierover contact met mij op via 06-53862788 of mail mij.