Podcasts

Ben je meer een luisteraar dan een lezer? Op basis van de nieuwe versie van mijn boek ‘Carrièreswitchen doe je zo!’ is er nu ook een podcast. In deze podcast van 8 korte afleveringen, die allemaal maximaal 10 minuten duren, geef ik je veel praktische tips voor als je van baan wilt veranderen.
Wie is Diederik en wat doet een loopbaanadviseur? Waar gaat deze podcast over en voor wie is hij bedoeld?
Wanneer is er een reden om na te denken over een carrièreswitch? Wat maakt carrièreswitchen lastig? Welke ondersteuning kan ik je bieden en wat is daarbij de aanpak?
Als je van baan wilt veranderen is het heel belangrijk dat je weet wie je bent en wat je kunt. Je wilt immers werk dat daarop aansluit. Maar het is vaak lastig om dat zelf goed te bepalen, want je hebt ook een blinde vlek voor je kwaliteiten en talenten. Hoe kom je erachter wat jouw unieke kwaliteiten en talenten zijn en wat je te bieden hebt? En hoe vertaal je dit naar een baan?
Deze aflevering gaat over het maken van keuzes. Je vindt het wellicht lastig om keuzes te maken als het gaat om werk. Er zijn immers zoveel mogelijkheden, wat is voor jou de juiste stap om te zetten? Waarom is het belangrijk om te kiezen en niet op meerdere paarden te wedden? Wat heb je nodig om een goede keuze te maken? Hoe pak je het aan als je eenmaal hebt bedacht welke carrièreswitch je wilt maken, hoe realiseer je je doel?
Je wilt veranderen van baan maar je doet het niet. Blokkerende overtuigingen kunnen je tegenhouden om het besluit te nemen. Bijvoorbeeld de overtuiging dat je niet mag falen. Of dat je je werkgever niet teleur mag stellen. Hoe ga je om met deze saboterende gedachtes? Hoe kun je ze in de grip houden zodat je je verder kunt ontwikkelen en stappen kunt zetten in je carrière?
Het is een risico als je niet precies weet wat je belangrijk vindt in je volgende baan maar toch gaat solliciteren. Dat verhoogt de kans op een teleurstellende ervaring. Waarom is het zo belangrijk dat je weet wat je wensen en voorwaarden zijn voor je volgende baan? En hoe stel je die vast? En waarom zijn waarden zo belangrijk en hoe kom je erachter of jouw waarden aansluiten op de waarden (de cultuur) van de organisatie? In deze aflevering is ook aandacht voor het dilemma: voor jezelf beginnen of toch in dienstverband blijven werken.
Een overstap naar een andere werkgever is niet altijd nodig om een carrièreswitch te realiseren, soms zijn er binnen je eigen organisatie ook mooie kansen. Maar pas op: intern switchen is niet per definitie makkelijker. Hoe regel je een interne carrièreswitch? Waar moet je dan op letten, welke valkuilen zijn er bij een interne carrièreswitch en hoe ga je daarmee om?
In deze aflevering heb ik een aantal tips voor je cv en je LinkedIn profiel. Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een cv? Wat zijn belangrijke zaken bij je LinkedIn profiel en hoe kun je LinkedIn ook gebruiken als je van baan wilt veranderen?
Wat is de beste aanpak om succesvol te solliciteren? Wat is belangrijk bij het schrijven van een brief en wat moet je vooral niet doen? Op welke manier laat je in je brief zien dat je matcht met de vacature, zodat je wordt uitgenodigd voor een gesprek? Hoe bereid je het sollicitatiegesprek voor? Welke tips zijn er voor het sollicitatiegesprek en hoe kan je er in het gesprek achter komen of de baan ook echt past bij jouw wensen? Welke lastige vragen kun je verwachten en hoe ga je daarmee om? Deze aflevering wordt afgesloten met een laatste, belangrijke tip voor een succesvolle sollicitatie.