Tips & Tricks van een loopbaancoach

Op deze pagina vind je gratis tips&tricks die je inzicht en praktische tips geven voor uiteenlopende situaties. Meld je snel aan, dan ontvang je ze gratis en direct in je mailbox!

Door je hiervoor aan te melden ontvang je ook mijn periodieke nieuwsbrief met tips op het gebied van loopbaanontwikkeling. Ik gebruik je gegevens alleen voor deze nieuwsbrief en deel ze verder met niemand. Voor meer informatie over mijn privacy-beleid als loopbaancoach verwijs ik je graag naar mijn privacy-verklaring op de betreffende pagina van deze website.

Je bent masterstudent en je bent je aan het oriënteren op de arbeidsmarkt. Een belangrijk moment: je eerste baan is de eerste stap in je loopbaan en dus ook medebepalend voor het verdere verloop van je carrière. En je wilt natuurlijk graag een functie die aansluit op je opleiding en talenten en waarbij je alle ruimte krijgt om je verder te ontwikkelen.

Het is heel vervelend als je kort geleden bent gestart met een nieuwe baan en je tot de conclusie bent gekomen dat komt dat dit geen goede stap was. Vaak heeft dat niet zozeer te maken met de inhoud van het werk maar met waarden. Om met plezier te kunnen werken is het erg belangrijk dat jouw waarden aansluiten op die van de organisatie.

Ga je solliciteren, dan is je cv (curriculum vitae) een belangrijk wapen om door de eerste ronde heen te komen. Het is natuurlijk zonde als jouw profiel aansluit op de gestelde eisen in de vacature, maar je wordt afgewezen omdat dat niet uit je cv naar voren komt. Dus is het belangrijk dat je cv helemaal in orde is. In deze handleiding leg ik uit hoe je een cv maakt waarin jij optimaal tot je recht komt en dat voldoet aan alle eisen.

Het gaat er bij een vacature niet alleen om dat jij matcht met de vacature en de organisatie, andersom moeten de baan en de organisatie ook voldoen aan jòuw wensen en voorwaarden! Daarom is het heel belangrijk om tijdens het gesprek vragen te stellen. In dit artikel geef ik je hiervoor suggesties en handige tips.

Loop je elke keer vast in je sollicitaties en lukt het niet om bij werkgevers aan tafel te komen? Dan is de kans groot dat dat ligt aan de manier waarop je solliciteert. Als je een paar zaken anders aanpakt word je wel uitgenodigd en vind je wel die baan.

Carrièreswitchen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het probleem is namelijk dat de meeste werkgevers bij een vacature nog steeds kijken naar de ervaring van de sollicitant; wie het kunstje al ergens anders deed heeft vaak een streepje voor. Dat maakt het - ook als het gaat om interne vacatures - lastig om te laten zien dat jouw profiel toch heel goed aansluit op de functie. Maar met een goede voorbereiding en de juiste acties kan het wel!

Recruiters zijn de hele dag bezig met werving en selectie en kunnen als geen ander aangeven wat je als sollicitant moet doen (of juist niet). Onlangs sprak ik weer een ervaren recruiter. Samen kwamen we tot een lijst van de belangrijkste do’s en don’ts bij solliciteren.

Als project- en programmamanager ben je vaak meer een generalist dan een specialist. Je bent goed in het regisseren van een proces en in het afstemmen met de diverse betrokken partijen. Van de inhoud heb je vaak alleen op hoofdlijnen verstand. Dat kan de reden zijn dat het een lastige klus is om over te stappen naar eenzelfde rol binnen een ander bedrijf of een andere sector. Dan loop je tegen het probleem aan dat werkgevers vragen om specialistische kennis en ervaring in de branche. In dit artikel geef ik je tien tips die je kunnen helpen om zo’n overstap toch te realiseren.

Yes!! Je hebt gesolliciteerd op een vacature waar je helemaal enthousiast van wordt en je bent nu (eindelijk) uitgenodigd voor een gesprek. Nu je de vis aan de hengel hebt wil je hem natuurlijk ook binnenhalen, maar hoe maak je je kansen zo groot mogelijk? In dit artikel geef ik acht tips die je helpen je sollicitatiegesprek succesvol te voeren.

LinkedIn is met inmiddels meer dan 8 miljoen gebruikers hèt online netwerk van zakelijk Nederland. De tijd is voorbij dat je alleen een LinkedIn profiel nodig had als je werkzoekend was. Iedereen zoekt elkaar de hele dag op op LinkedIn. Je LinkedIn profiel is feitelijk je online-visitekaartje. Dat moet dus volledig zijn en er professioneel uitzien.

Een nieuw fenomeen doet zich voor op de arbeidsmarkt: het op grote schaal schrappen van functies voor hoger opgeleiden binnen een hele sector. Op dit moment is dit bijvoorbeeld aan de orde bij banken. Daar verdwijnen veel functies in het midden- en hogere segment door digitalisering, herstructurering en bezuinigingen. En dat gaat met honderden tegelijk!

Als het gaat om het vinden van werk is er de laatste jaren weliswaar veel veranderd, maar het traject eindigt bijna altijd 'traditioneel' namelijk met het opstellen van het CV, het sturen van een brief en het voeren van een sollicitatiegesprek. Als je al lang niet meer gesolliciteerd hebt ben je misschien vergeten hoe dat allemaal moet.

Bij een interne vacature ben je misschien geneigd om de sollicitatie optimistisch tegemoet te zien en je wat minder grondig voor te bereiden dan je zou doen bij een externe vacature. Er zijn wellicht niet zoveel gegadigden en men weet vast wel wat jij allemaal te bieden hebt. Pas op! Hier is een waarschuwing voor een aantal valkuilen op zijn plaats.

Netwerken is het nieuwe solliciteren. Het zou dè manier zijn om werk te vinden. Dus plan je je agenda vol met open coffee-bijeenkomsten en andere netwerk-events, schrijf je je in voor seminars en conferenties (“goed voor m’n netwerk”) of sluit je je zich aan bij een ondernemersnetwerk. Met het idee dat de mensen die je daar leert kennen je weer kunnen introduceren bij organisaties of personen die banen te vergeven hebben. Naar mijn mening is deze vorm van netwerken schieten met hagel en zonde van de tijd, want een baan zal je er niet mee vinden.

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt door selecteurs veel gebruik gemaakt van de STAR-methodiek. Hierbij wordt de sollicitant wordt gevraagd competenties te onderbouwen met concrete voorbeelden uit zijn/haar werkverleden. Ik adviseer mijn loopbaancliënten om bij het opstellen of aanpassen van het CV, het opstellen van de brief en de voorbereiding van sollicitatiegesprek ook altijd gebruik te maken van STAR. Het is een uitermate geschikte manier om een werkgever te overtuigen van je ervaring en kwaliteiten.

Nagenoeg iedereen heeft inmiddels wel een LinkedIn profiel. Echter, nog niet iedereen heeft zijn/haar profiel voorzien van een (goede) samenvatting. Een samenvatting op LinkedIn waarin je kort en krachtig aangeeft wat je te bieden hebt is essentieel. Het is immers – na de foto en de ‘headline’ – het eerste dat gelezen wordt. Dus is het zaak te zorgen voor de goede inhoud zodat mensen het juiste beeld van je krijgen.