Blogs van een loopbaancoach

Waarom is het belangrijk om te weten welk beeld je oproept, hoe voorkom je scenario-denken, hoe ga je om met loyaliteit? Als loopbaancoach kom ik in de gesprekken met mijn cliënten elke keer weer loopbaan-thema’s tegen die voor iedereen relevant zijn en die mij inspireren om er blogs over te schrijven. Wil je er graag verder over praten? Neem vandaag nog contact met me op voor een gesprek!
29 januari 2023

Ben je onlangs in een nieuwe baan gestapt en is het niet geworden wat je gehoopt had? Omgaan met een loopbaankeuze die tegenvalt is altijd lastig. Maar blijf er niet te lang in hangen en doe er ook je voordeel mee. Lees hier meer over in deze blog.

16 februari 2021

Door het woord 'motivatiebrief' denk je als sollicitant wellicht dat je in je brief vooral moeten laten zien dat je gemotiveerd bent voor de functie. Maar als je dat doet is de kans groot dat je wordt afgewezen. Hoe zit dat?

29 juni 2020

We piekeren vaak over gemaakte loopbaankeuzes in het verleden, maar dat is weinig zinvol. Het is beter om na te gaan wat je ervan hebt geleerd en mee kunt nemen naar de toekomst.

19 mei 2020

Nog maar kortgeleden werden sollicitatiegesprekken bij uitzondering online gevoerd, maar als gevolg van de corona-crisis is dat echt veranderd. Hoe is een video-sollicitatiegesprek voor de sollicitant? Ik zie veel voordelen, maar net zoals bij een gewoon sollicitatiegesprek is ook hier de voorbereiding weer cruciaal.

26 februari 2020

Veel mensen worstelen met de vraag of ze in dienstverband blijven werken of gaan voor het zelfstandig ondernemerschap. Ze wegen de voor- en nadelen van beide opties eindeloos af en komen er niet uit. Speelt dit ook bij jou? Deze blog kan je helpen om dit dilemma beter te hanteren.

9 oktober 2019

Bij een sollicitatie stelt een organisatie allerlei eisen aan jou, maar welke eisen stel jij aan de organisatie? Daarover denken sollicitanten doorgaans te weinig na. Met als gevolg een sollicitatiegesprek dat niet goed verloopt of een baan die niet past. Hoe kan dit beter? Het vereist in ieder geval een andere mindset en een goede voorbereiding!

24 februari 2019

Als je na een sollicitatiegesprek toch wordt afgewezen is dat natuurlijk nooit prettig. Je bespreekt dit met wat mensen, je herpakt je weer en je gaat weer met solliciteren. Toch raad ik raad je aan om nog even wat langer stil te staan bij deze afwijzing en na te gaan wat nu precies de reden is geweest van de negatieve uitkomst. Deze informatie zou wel eens cruciaal kunnen zijn om je loopbaan met succes te kunnen voortzetten.

16 augustus 2018

Speelt dit ook bij jou? Je hebt veel ervaring en een mooi CV, je wordt vaak uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en toch krijg je die baan niet. Vervelend, want een afwijzing helpt niet voor je zelfvertrouwen. De vraag is dan ook wat er aan de hand kan zijn.

21 maart 2018

Talent en ambitie zijn niet voldoende om te kunnen floreren in je werk. Wat ook nodig is, is een omgeving waarin je wordt gezien en waarin je kwaliteiten op waarde worden geschat. Dus de manager die je hebt, de afdeling waar je deel van uit maakt, de organisatie waar je werkt. Zij bepalen welke mogelijkheden je krijgt om succesvol te zijn.

15 november 2017

Bekend is dat beelden minimaal evenveel impact hebben als woorden. Wat je ziet roept vaak meer gevoel op dan wat je hoort. Dat speelt ook een rol in het sollicitatiegesprek.

8 september 2017

Wie op zoek is naar ander werk wil zijn (of haar) kansen natuurlijk zo groot mogelijk maken. Veel mensen houden hun (LinkedIn) profiel daarom breed, zodat ze voor zoveel mogelijk functies in aanmerking kunnen komen. Helaas is het effect van deze aanpak vaak dat ze juist geen werk vinden. Hoe kan dat? Hiervoor zijn een aantal redenen.

4 mei 2017

Veel mensen willen stappen zetten in hun loopbaan maar doen dat uiteindelijk toch niet. Ze zien allerlei beren op de weg. Ze hebben dan last van wat ik noem: ‘scenario-denken’.

8 november 2016

Wil je een carrièreswitch maken dan moet je vaak strijden tegen het denken in hokjes. Werkgevers en recruiters zijn primair gericht op het vinden van iemand met specifieke ervaring. Dus als je in je werk een andere richting op wilt, dan werkt je ervaring eigenlijk alleen maar tegen je. Dan heeft men geen oog voor je talenten en andere aspecten van je profiel die jou wellicht juist heel geschikt maken voor een functie.

17 augustus 2016

Tijdens de sportzomer in 2016 zagen we weer diverse topsporters langskomen die er alles aan deden om de beste te zijn. Als sportliefhebber keek ik met bewondering naar de topprestaties van bijvoorbeeld Tom Dumoulin, Dorian van Rijsselberge en Dafne Schippers.

3 februari 2016

Het is vrijdagochtend 11.00 uur. Frank (49) heeft net van zijn leidinggevende te horen gekregen dat er voor hem – na bijna 20 jaar dienstverband – geen plaats meer is bij de organisatie. Nadrukkelijk is hem verteld dat het niets met zijn functioneren te maken heeft, hij heeft alleen de pech dat de directie besloten heeft zijn functie te schrappen. Die activiteiten passen namelijk niet meer in de nieuwe strategie ….

14 oktober 2015

Bij het begrip ‘ondernemerschap’ denken we niet meteen aan mensen die werken in dienstverband. We denken dan vooral aan ‘echte’ ondernemers, zonder of met personeel, die geheel op zichzelf zijn aangewezen en moeten netwerken en acquireren om hun producten of diensten succesvol aan de man te brengen. Als loopbaancoach zie ik echter een aantal veranderingen op de arbeidsmarkt, die met zich mee brengen dat het ook als werknemer steeds belangrijker wordt om meer ondernemer te worden.

2 april 2015

Er was eens een hond. De hond kon hard rennen, hoog springen, goed zwemmen en heel goed speuren. Hij had dus best veel kwaliteiten. Maar de hond was ook ambitieus. Hij wilde eigenlijk wel alles kunnen. Hij had een aap in een boom zien klimmen, en dacht, als ik dat kan, dan ben ik pas echt een goede hond.

9 januari 2015

Wellicht ken je dit nummer van de Engelse punk rock band The Clash uit 1982. Ik moest hier laatst aan denken toen ik een gesprek had met een cliënt. Hij was 48 en werkte al 12 jaar bij dezelfde werkgever. Hij was er projectmanager, had een mooi salaris en prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Maar het ging niet goed met hem. Toen ik hem vroeg wat hij nu het liefste wilde was zijn antwoord: “de deur van het bedrijf definitief achter me dicht trekken“ …

13 mei 2014

Bekend is dat beelden minimaal evenveel impact hebben als woorden. Wat je ziet roept vaak meer gevoel op dan wat je hoort. Dat speelt ook een rol in het sollicitatiegesprek.