Ben jij al intern ondernemer?

Bij het begrip ‘ondernemerschap’ denken we niet meteen aan mensen die werken in dienstverband. We denken dan vooral aan ‘echte’ ondernemers, zonder of met personeel, die geheel op zichzelf zijn aangewezen en moeten netwerken en acquireren om hun producten of diensten succesvol aan de man te brengen. Als loopbaancoach zie ik echter een aantal veranderingen op de arbeidsmarkt, die met zich mee brengen dat het ook als werknemer steeds belangrijker wordt om meer ondernemer te worden, wil je succesvol blijven in je werk. Ik noem dit ‘intern ondernemerschap’.

Het gaat om de volgende ontwikkelingen:

Werkgevers sluiten steeds meer tijdelijke contracten af in plaats van vaste contracten. Dit is na het einde van de recessie niet veranderd. Werkgevers willen met hun personeelsbestand mee kunnen ademen met de vraag. Met een kleinere vaste kern en een grotere flexibele schil. Daarnaast is zekerheid ook voor werknemers met een vaste contract steeds meer een relatief begrip aan het worden. Reorganisaties zijn aan de orde van de dag (bij welke reorganisatie werk jij?); de functie die je vandaag hebt is morgen wellicht overbodig geworden. ‘Baanzekerheid’ zoals we die jarenlang gekend hebben bestaat feitelijk niet meer.
Functies zijn statisch, werk is dynamisch. Ook al worden functies tegenwoordig meer globaal beschreven, het blijven momentopnames van een takenpakket. Vandaag bedacht en morgen al weer verouderd. Organisaties zullen zich daarom meer gaan organiseren op basis van rollen. Bij rollen gaat het vooral om de toegevoegde waarde van jou als medewerker, in de zin van kennis maar vooral ook vaardigheden. Waar ben jij goed in en op welke plek binnen de organisatie kan dat worden ingezet? Ben jij bijvoorbeeld een ervaren projectleider dan kun je vast ook buiten de eigen afdeling projecten aansturen.
De hiërarchische structuur heeft zijn langste tijd gehad. Om slagvaardiger te worden snijden diverse organisaties in de managementlagen en kiezen ze voor een plattere structuur. Zelfsturende teams, dichter bij de klant. Dat betekent dat je als medewerker meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheden krijgt.
 • Word je eigen baas
  In de eerste plaats betekent het dat je als werknemer, ook al heb je een vast dienstverband, steeds meer op jezelf aangewezen bent. Er wordt van je verwacht dat je meer zelf de regie neemt, in je werk en vooral ook met betrekking tot je eigen ontwikkeling. Anderen bedenken niet meer wat goed voor je is, dat moet jezelf doen. Je wordt steeds meer je eigen baas.
 • Kom in actie
  Je moet dus zelf zorgen dat je inzetbaar blijft, binnen of buiten de eigen organisatie. Zodat de wereld niet vergaat als je je baan kwijtraakt. Dat betekent dat je regelmatig je kennis en vaardigheden op peil houdt door het volgen van opleidingen. Dat je oog hebt voor de ontwikkelingen buiten je eigen afdeling of organisatie en dat vertaalt naar mogelijke nieuwe rollen voor jou, rekening houdend met je ervaring en kwaliteiten. Dat je actief in gesprek gaat met mensen om je heen en ze vraagt om mee te denken over jouw mogelijkheden. En vooral: dat je niet wacht met bewegen totdat het te laat is.
 • Bepaal je toegevoegde waarde en zorg voor zichtbaarheid
  Maar het allerbelangrijkste is dat je (net als een ‘echte’ ondernemer) weet waar je goed in bent, wat jouw toegevoegde waarde is en welk probleem je oplost voor een organisatie. En dat je je netwerk daarvan op de hoogte brengt (onder andere via LinkedIn) zodat men het juiste beeld heeft van wat jij te bieden hebt.
  Het gaat er dus om dat jij als werknemer een ondernemende houding hebt en het actieve gedrag laat zien dat daar bij hoort. In mijn opinie is dit essentieel om nu en in de toekomst aan het werk te blijven.

Maar er is nog een reden om intern ondernemer te worden. Het dwingt je om je toegevoegde waarde scherp te krijgen en het werk te gaan doen dat echt bij je past. Als loopbaancoach zie ik dat iedereen daar uiteindelijk veel gelukkiger van wordt!

Wil jij ook meer intern ondernemer worden en wil je daar graag ondersteuning bij, neem dan vrijblijvend contact met me op.