Ben jij ook een scenario-denker?

Veel mensen willen stappen zetten in hun loopbaan maar doen dat uiteindelijk toch niet. Ze zien allerlei beren op de weg. Ze hebben dan last van wat ik noem: ‘scenario-denken’. Scenario-denkers zijn mensen die voordat ze iets gaan doen uitgebreid gaan bedenken wat er als gevolg van hun actie zou kunnen gebeuren. Ze hebben nog helemaal niets gedaan of nog geen vraag gesteld, maar ze weten voor zichzelf al wat de uitkomst zal zijn.

“Er moet bezuinigd worden, er is vast geen geld voor die opleiding”

“Ze heeft het vast heel druk, als ik haar benader zal ze wel geen tijd voor me hebben”

“Het lukt me toch niet, er zijn vast veel betere kandidaten voor die functie dan ik”

Herken jij dat ook? Dat je van te voren bedenkt waarom iets niet zal lukken? Het geeft je een goed excuus om niets te doen!

Scenario-denken is eigenlijk een verdedigingsmechanisme, het beschermt je tegen falen. Wie niets doet kan immers ook niets verkeerd doen. Er is sprake van angst om fouten te maken; onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen spelen hierbij vaak een rol.
Natuurlijk is het in sommige situaties goed om van tevoren te anticiperen op eventuele gevolgen van je handelen. Maar je moet er niet in doorschieten. Want als je verder wilt met je ontwikkeling en je loopbaan is scenario-denken niet meer zo behulpzaam. Integendeel, het belemmert je in je carrière en het zorgt ervoor dat je kansen mist. Dat is natuurlijk niet wat je wilt.
Bovendien: in 9 van de 10 gevallen loopt het helemaal anders dan je van tevoren gedacht had. Zonde van de energie dus! Lees hoe dat ging bij Marit.
Marit werkt in een team van 4 controllers binnen een gemeente. Marit is 35, de rest van het team is ouder. Ze werkt nu 2 jaar bij deze organisatie, de anderen collega’s werken er allemaal langer. Het team wordt aangestuurd door een teamleider, die besloten heeft te vertrekken naar een ander bedrijf. Het management besluit de functie van teamleider eerst intern vacant te stellen.

Marit denkt dat deze functie wat voor haar is, maar is bang dat de collega’s haar vanwege haar leeftijd en veel kortere ervaring bij de gemeente niet als teamleider zullen accepteren. Nu is ze gelijke onder haar collega’s, straks zou ze hen moeten aansturen. Ze verwacht vooral weerstand tegen deze stap bij Steven, de meest ervaren collega binnen de groep. Steven heeft ook veel invloed binnen het team; misschien wil hij wel teamleider worden.

Ze twijfelt dus erg of ze moet gaan solliciteren. Op advies van een vriendin besluit ze dit te bespreken met Steven. Op de vraag van Marit wat hij ervan zou vinden als ze zou solliciteren op de functie van teamleider reageert Steven tot haar verbazing heel positief. Steven zegt dat hij blij zal zijn als Marit teamleider wordt, de vorige teamleider was in zijn ogen niet geschikt voor die rol. Hij geeft aan dat Marit altijd zo rustig is, iedereen in zijn/haar waarde laat en helpt wanneer nodig. Precies wat hij van een goede teamleider verwacht! Zelf piekert hij er niet over om te solliciteren, hij wil veel liever voor de volle 100% bezig zijn met planning en control.

Heb jij ook de neiging om in scenario’s te denken, bedenk dan het volgende:

  • Het is verloren energie, want het loopt bijna altijd anders dan je denkt
  • Ga uit van je eigen kwaliteiten. Leer van topsporters: wie zich te druk maakt over zijn tegenstanders en niet uitgaat van zijn eigen kracht, verliest de wedstrijd bij voorbaat.
  • Een beetje twijfel aan jezelf is niet erg, maar als het teveel is belemmert het een succesvolle loopbaan. Onderzoek waar het gebrek aan zelfvertrouwen mee te maken heeft.

En tot slot: probeer de negatieve gedachtes om te draaien in positieve:

Er is vast geen geld voor opleiding ➔ Persoonlijke ontwikkeling is in het belang van de organisatie dus daar is zeker geld voor

Ze zal wel geen tijd voor me hebben ➔ Een half uurtje wil ze vast wel even voor me vrij maken

Het lukt me toch niet, er zijn vast veel beter kandidaten voor die leuke functie dan ik ➔ Ik heb veel te bieden, dus ik maak zeker kans

Wil jij ook stappen zetten op je werk en in je loopbaan en wil je daarbij graag hulp, neem dan contact met me op.