Bepaal je voorwaarden, vergroot je kansen!
Gek genoeg is deze selectieve houding aan de andere kant van de tafel vaak ver te zoeken. De vraag of de vacature wel past bij wat je belangrijk vindt in je werk wordt vooraf dan onvoldoende gesteld. Daarbij doe je jezelf tekort, en het kan leiden tot onderstaande gevolgen:
1. Tijdens de sollicitatie blijkt dat de vacature onvoldoende aansluit op jouw profiel, met een afwijzing als resultaat. Afgewezen worden is nooit prettig en het is bovendien zonde van alle energie.
2. Je wordt aangenomen maar je komt er al snel achter dat de functie of de werkgever helemaal niet biedt wat jij belangrijk vindt. Dat betekent dat je opnieuw op zoek moet naar een andere baan. Dat is niet goed voor je CV.
3. Blijf je wel zitten dan loop je het risico dat je na verloop van tijd vastloopt in je werk met alle vervelende consequenties van dien.
Allemaal situaties die niet goed zijn voor je zelfvertrouwen en die je beter kunt vermijden. Dat kan door eerst goed na te denken over de eisen waar je werk aan moet voldoen. Het is eigenlijk merkwaardig dat in de huidige arbeidsmarkt waarin je het als sollicitant meer dan ooit voor het zeggen hebt, in de voorbereiding deze stap vaak wordt overgeslagen.
Voorwaarden
Voordelen
1. Het zorgt ervoor dat je in het voortraject beter in staat bent om te bepalen welke vacatures wel en welke niet interessant voor je zijn. Je voorwaarden vormen de meetlat waarlangs jij de vacatures legt. Het vereenvoudigt het keuzeproces. Banen die je anders wellicht interessant had gevonden vallen nu al af. Dat scheelt veel tijd en energie.
2. Je vergroot je kansen want je solliciteert alleen op banen die echt matchen met jouw profiel. Je voorwaarden zijn daar immers van afgeleid. Een voorbeeld: je bent een kei in netwerken en je wilt deze competentie absoluut (weer) inzetten in je volgende baan. Je selecteert daarom alleen die vacatures waarbij het opzetten en onderhouden van een netwerk een essentieel onderdeel is van het takenpakket.
3. Het verstevigt je positie tijdens het sollicitatiegesprek. Je weet wat je wilt, en dat straal je ook uit. Het draagt bij aan een gelijkwaardig en inhoudelijk gesprek. Een werkgever is altijd geïnteresseerd in mensen die duidelijk aangeven wat ze willen en waar ze voor staan. Zeker als je moet concurreren met andere sollicitanten kan dat je kansen enorm vergroten.
Dit geldt overigens even goed voor interne vacatures!
Aanvullende tips
Word je uitgenodigd voor een gesprek dan is het moment aangebroken om duidelijk aan te geven wat je wilt. Jij hebt de organisatie iets te bieden en organisatie jou, en het gesprek dient ervoor om uit te zoeken of dat bij elkaar kan komen. Met deze kanttekening: wensen op het gebied van arbeidsvoorwaarden bespreek je pas als men de intentie heeft je een contract aan te bieden. Eerder heb je op dit punt immers nog geen onderhandelingspositie.
Tenslotte
En dan nog dit: je lijst met voorwaarden is niet zomaar gemaakt. Daar gaat een grondige analyse aan vooraf. Als loopbaanadviseur kan ik je daarbij helpen. Gun jezelf deze investering, je verdient het absoluut terug!