De parabel van de hond en de boom

Er was eens een hond. De hond kon hard rennen, hoog springen, goed zwemmen en heel goed speuren. Hij had dus best veel kwaliteiten. Maar de hond was ook ambitieus. Hij wilde eigenlijk wel alles kunnen. Hij had een aap in een boom zien klimmen, en dacht, als ik dat kan, dan ben ik pas echt een goede hond. Hij had daarom aan zijn baasje gevraagd of hij een cursus klimmen mocht volgen. Gelukkig vond zijn baasje het goed.

Op de dag van de cursus toog de hond vol goede moed naar de plek waar hij moest zijn. Daar aangekomen, viel hem op dat hij de enige hond was. Voor de rest waren er alleen maar apen. Dat is gek, dacht de hond, apen kunnen toch al goed klimmen? Maar goed, de eerste oefeningen werden aangekondigd en de hond ging ijverig aan de slag…

Het viel de hond niet mee, deze cursus. Aan het eind van de dag was het hem gelukt om op de eerste tak van een boom te klimmen, maar hoger was hij niet gekomen. En alle apen, die konden nog beter klimmen dan voorheen. Teleurgesteld ging hij weer naar huis.

Thuis gekomen vroeg zijn baasje hoe het was geweest op de cursus. De hond vertelde hem dat hij erachter was gekomen dat geen aanleg had voor klimmen en het wel nooit zou leren. Dat had ik je van tevoren kunnen vertellen, zei zijn baasje. Als je ergens geen talent voor hebt, probeer er dan niet beter in te worden want dat gaat toch niet lukken en is zonde van je tijd. Probeer juist nog beter te worden in de dingen waar je al goed in bent. Zodat je de beste wordt in jouw vakgebied.

Ah, zei de hond, bijvoorbeeld een hele goede speurhond worden! Precies, zei het baasje, dat bedoel ik. En trouwens, als je iets nodig hebt wat in een boom hangt, kan je altijd een aap vragen het voor jou te halen.

Welke talenten heb jij en wat kan je doen om daar nog beter in te worden? En waar kan je maar beter mee stoppen en aan anderen overlaten?