Help ik ben in de verkeerde baan gestapt!
Omgaan met een loopbaankeuze die tegenvalt is altijd lastig. Je bent geneigd jezelf veel te verwijten: ik heb niet goed nagedacht, ik heb te snel een beslissing genomen, ik heb (weer) gefaald. Dit soort negatieve gedachtes zijn logisch maar niet erg nuttig. Een vijftal opmerkingen om je te helpen dit te relativeren en weer verder te kunnen.
1. 100% garantie bestaat niet
Ook als bij je aanstelling alle seinen op groen leken te staan kan een baan in de praktijk toch tegenvallen. Bedenk dat het onmogelijk is om van tevoren 100% zeker te weten dat alles uitpakt zoals bij je sollicitatie was voorgespiegeld. Bovendien kunnen bepaalde ontwikkelingen na de start in je nieuwe baan – zoals bijvoorbeeld een nieuwe manager of een bepaald directiebesluit – grote impact hebben op je werk of op de omstandigheden waarin je je werk moet uitvoeren.
2. Een illusie armer is ook een ervaring rijker
Bedenk ook dat als je deze loopbaanstap niet had gezet je wellicht altijd spijt had gehad. Je kan – als het gaat om je carrière – beter spijt hebben van een besluit om ergens in te stappen dan van een beslissing om een kans voorbij te laten gaan. In het laatste geval blijf je je immers afvragen wat deze baan je had kunnen brengen, in het eerste geval ben je ondanks de teleurstelling altijd een ervaring rijker.
3. Bedenk wat je wèl wilt
Want ‘it’s no use crying over spilled milk’ zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Je kunt het niet meer terugdraaien, probeer liever na te gaan wat je ervan kunt leren. Waarschijnlijk weet je nu beter wat je niet wilt, probeer dat om te buigen naar wat je wel wilt en neem dat mee bij het bepalen van je volgende stap.
Maak je daarom ook niet te veel zorgen over de consequenties van een eerdere verkeerde keuze voor je kansen op de arbeidsmarkt. Het benoemen van je leerpunten (zonder daarbij je laatste werkgever in een negatief daglicht te zetten) kan in een volgend sollicitatiegesprek juist positief over komen.
4. Onderzoek (ook) je interne opties
Heeft de mismatch betrekking op je rol of op de inhoud van je werk, en ben je werkzaam bij een grotere organisatie, onderzoek dan of er wellicht op een andere plek mogelijkheden zijn die beter passen bij wat jij te bieden hebt. Vertrekken hoeft niet altijd de enige optie te zijn om je probleem op te lossen. In de huidige arbeidsmarkt is werkgevers er veel aan gelegen iedereen binnen boord te houden en medewerkers te faciliteren bij een interne loopbaanswitch.
5. Blijf niet hangen
Als duidelijk is dat je huidige baan niet is wat je gehoopt had, blijf er dan in elk geval niet in hangen. Van werk dat niet bevalt wordt niemand niet beter. Stilstand is achteruitgang, en dat is niet wat je wilt als het gaat om je carrière. Neem de bovenstaande tips ter harte en kom in actie.
Misschien kom je tot de conclusie dat je eigenlijk nog niet weet wat dan wel bij je past. In dat geval raad ik je aan je eerst terug te gaan naar de basis en je te verdiepen in wie je bent, wat je talenten zijn en wat je te bieden hebt. Dit zelfinzicht heb je absoluut nodig om te bepalen wat je wilt en succesvol van baan te veranderen. Heb je hiervoor hulp nodig, neem dan contact met me op.