De valkuil van de motivatiebrief

Heel regelmatig word ik gevraagd mensen te ondersteunen bij het solliciteren omdat ze op basis van hun brief en cv elke keer worden afgewezen. Ik vraag ze dan om mij een recent verstuurde brief te laten zien en dan zie ik meestal meteen wat het euvel is. In de brief staat van alles, maar wat er niet in staat is op welke manier de kandidaat aansluit op het gevraagde profiel. En als het cv die aansluiting ook niet duidelijk laat zien is het niet verwonderlijk dat de sollicitatie op de verkeerde stapel terecht komt.

Wat voorheen een ‘sollicitatiebrief’ werd genoemd heet nu vaak een ‘motivatie’ of motivatiebrief’. Veel mensen lijken hierdoor op het verkeerde been te worden gezet. Ze interpreteren het woord ‘motivatie’ anders dan de bedoeling is. Ze denken dat je vooral moet laten zien dat je gemotiveerd bent voor de functie en besteden daar diverse alinea’s aan. Maar dat je gemotiveerd mag verondersteld worden, anders zou je toch niet solliciteren?

Natuurlijk is het goed om in (de eerste alinea van) je brief te laten blijken dat je heel enthousiast bent voor de baan. Maar vervolgens wil een recruiter kunnen lezen wat je te bieden hebt en hoe dat aansluit op de in de vacature gestelde eisen. Met het woord ‘motivatie’ wordt dus bedoeld dat je je sollicitatie onderbouwt. En het is zaak dat dan ook zo goed mogelijk te doen, en vooral met concrete voorbeelden uit je werkervaring.

Dit is vooral heel belangrijk als je een echte carrièreswitch wilt maken en je kennis en ervaring (je ‘hard skills’) niet direct aansluiten op de baan die je ambieert. Dan is het essentieel om in je brief aan te tonen dat je soft skills wel heel goed aansluiten. Als je dat doet op de manier zoals ik hierboven heb aangegeven is de kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek vele malen groter.

Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt solliciteren neem dan contact met me op.