Dienstverband of ondernemerschap?

In deze blog bespreek ik een thema waar veel mensen mee worstelen: blijf ik in dienstverband werken of ga ik voor het zelfstandig ondernemerschap (bijvoorbeeld als ZZP-er). Ze wegen de voor- en nadelen van beide opties eindeloos af en komen er niet uit. Heel vaak gaat het over de financiële zekerheid van een vaste baan versus de vrijheid en het avontuur van het ondernemerschap. Speelt dit ook bij jou? Dan heb ik een aantal overwegingen die ik je graag wil meegeven.
Bezie je huidige dienstverband wel in het juiste perspectief. Niemand is 100% zeker van zijn baan. Andere strategische keuzes, een reorganisatie of een nieuwe recessie kunnen met een simpele pennestreep een einde maken aan een positie die daarvoor toch heel zeker leek.

Natuurlijk, een vaste baan geeft juridisch gezien meer waarborgen dan het zelfstandig ondernemerschap. Maar dat verschil wordt wel kleiner. Langzaam maar zeker zal de komende tijd de muur tussen vast en flex verder worden afgebroken en wordt het minder ingewikkeld voor werkgevers om mensen te ontslaan. Het onderscheid tussen vast en flex wordt daardoor steeds meer gereduceerd tot een vorm-verschil.

Bovendien sluit het een het ander niet uit. Er zijn genoeg mensen die een dienstverband combineren met het zelfstandig ondernemerschap, bijvoorbeeld om de overgang meer stap voor stap aan te pakken. Of die starten als ondernemer en na verloop van tijd weer geheel of gedeeltelijk in dienst treden bij een opdrachtgever. Het is immers allemaal niet in beton gegoten.
Het hebben van zekerheid hangt in mijn opinie bovendien niet zozeer af van het contract maar veel meer van de mate waarin je werk aansluit op je talenten, waarden en wensen. Die vormen de basis voor succes in je werk en daarmee dus ook voor zekerheid van inkomen.

Zorg daarom dat je eerst duidelijk krijgt wat je in huis hebt, welke waarden voor jou belangrijk zijn en wat je verder nog essentieel vindt als het gaat om werk. Ofwel: wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Vervolgens is de keuze tussen dienstverband of ZZP waarschijnlijk veel makkelijker te maken. Laat de contractvorm dus geen doel zijn, maar een middel om werk te realiseren dat perfect bij je past.

Wil je meer weten kijk dan bij mijn programma’s of neem contact met me op.