Don't cry over spilled milk!

Om de verspreiding van het coronavirus te beheersen werden beslissingen genomen waarvan op dat moment niet met zekerheid te zeggen was dat het de juiste waren. Zoals premier Rutte zei: “met 50% van de kennis moeten we 100% van de besluiten nemen”. Nu zeggen we over een aantal zaken: hadden we dat maar anders aangepakt.

Maar eigenlijk geldt dit voor heel veel beslissingen in het leven, en dus ook als het gaat om werk. Je wilt van tevoren heel graag weten dat je de juiste stappen zet, maar helaas is dat onmogelijk. Je hebt niet alles in de hand, allerlei omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je carrière toch anders gaat lopen dan je van tevoren had ingeschat. Omdat er ook dingen kunnen gebeuren waar je helemaal geen grip op hebt, net zoals de opkomst van een nieuw en gevaarlijk virus.

Dat betekent dat het ook weinig zin heeft om terug te kijken op je loopbaan en je af te vragen hoe het gelopen zou zijn als je op een eerder moment andere, en (op basis van de wijsheid van nu) betere keuzes had gemaakt. Want op dat moment leek het gewoon een verstandig besluit.

Maar niets menselijks is ons vreemd en we blijven graag piekeren over het verleden. ‘Als ik toen wel voor dat project had gekozen was mijn loopbaan heel anders gelopen’. Of: ‘Als ik beter had nagedacht had ik kunnen weten dat dat voor mij geen goed bedrijf was om voor te gaan werken’. Van dat soort gedachten, je herkent ze vast wel.

Bedenk daarbij het volgende:

1. Met spijt terugkijken is zonde van je energie en brengt je niet verder. Je kan het verleden niet veranderen; gedane zaken nemen geen keer. Of in goed Engels vertaald: ‘it’s no use crying over spilled milk’.

2. Met de wijsheid van nu is het altijd makkelijk om eerder gemaakte keuzes negatief te labelen. Op dat moment had je die wijsheid niet, en misschien had het muntje net zo goed de andere kant op kunnen vallen.

3. Je kan de negatieve ervaring ombuigen in een positieve. Bedenk welke inzichten je hierdoor hebt opgedaan over jezelf en over wat je belangrijk vindt in een baan. Daar was je anders misschien pas veel later achter gekomen! Want verkeerde (loopbaan)keuzes bestaan niet, wel beslissingen waarvan je veel hebt geleerd.