Floreer jij voldoende op je werk?

Onlangs was ik op een congres over coaching. Het thema van het congres was ‘floreren’. Het congres begon met de vragen: wordt je gelukkig door te floreren of floreer je pas als je gelukkig bent?
Een van de sprekers was Lidewey van der Sluis. Haar stelling is dat alleen talent en ambitie niet voldoende zijn om te floreren. Wat ook nodig is, is een omgeving waarin je wordt gezien en waarin je kwaliteiten op waarde worden geschat. Dus de manager die je hebt, de afdeling waar je deel van uit maakt, de organisatie waar je werkt. Zij bepalen welke mogelijkheden je krijgt om te kunnen floreren.
Ik ben dat zeer met haar eens en herken dit ook vanuit een eigen ervaring. Ooit heb ik in een organisatie gewerkt waarin het belangrijk was om het politieke spel mee te kunnen spelen, om goed te kunnen laveren tussen verschillende belangen. Daar ben ik niet zo goed in, ik ben meer van de inhoud en het resultaat. De organisatie en ik pasten dus niet goed bij elkaar en ik ben er na korte tijd weer vertrokken. Een leerzame ervaring.
Als je hebt gevoel hebt dat je onvoldoende floreert in je werk, bepaal dan waar jouw ideale omgeving aan moet voldoen. Bijvoorbeeld een leidinggevende die je de ruimte geeft (of juist meer houvast), een cultuur waarin jouw talenten en kwaliteiten tot hun recht komen, collega’s die vertrouwen in je hebben. Ga hierover in gesprek en onderzoek de mogelijkheden om dit te verbeteren. Als het lastig is om je omgeving te veranderen, is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een andere baan, binnen of buiten de eigen organisatie. Zodat je in een omgeving komt die wel aan jouw voorwaarden voldoet.

Word je gevraagd voor een andere functie of ga je solliciteren, onderzoek dan altijd of de omgeving bij past. Zodat je kan floreren in je nieuwe baan.

Dan terug naar de vragen: word je gelukkig door te floreren of floreer je pas als je gelukkig bent? Ik denk beide. Als je zorgt dat het werk in alle opzichten bij je past word je gelukkig in je werk, en ga je vanzelf floreren. En daar word je vervolgens weer gelukkiger van!

Wil je meer inzicht in jouw talenten en kwaliteiten en in welke omgeving die het best tot hun recht komen? Een loopbaantraject is dan wellicht een goed idee. Neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, dan bespreken we de mogelijkheden.