Videosolliciteren: helemaal zo gek nog niet!

Nog maar kortgeleden werden sollicitatiegesprekken bij uitzondering online gevoerd, maar nu fysieke afspraken ongewenst zijn is er geen andere optie. Omdat we momenteel voor ons werk maar zeker ook privé massaal gebruik maken van applicaties als Skype, Zoom of MS Teams, zijn we inmiddels allemaal gewend aan het gebruik van deze tools en is de drempel voor het voeren van video-sollicitatiegesprekken ook een stuk lager geworden.
Natuurlijk is het jammer dat je niet kan kennismaken met de fysieke omgeving waar je eventueel komt te werken. En een gesprek online geeft een andere dynamiek dan een gesprek op locatie. Non-verbale aspecten spelen minder een rol. Maar voor jou als kandidaat brengt dit in mijn optiek ook een aantal belangrijke voordelen met zich mee. Ik zie de volgende:

 • Je hebt de regie over je omgeving en je kunt niet verrast worden door zaken op de locatie van de werkgever die je niet in de hand hebt.
 • Er is letterlijk sprake van meer afstand, en dat kan jou als sollicitant meer comfort bieden. Mochten zenuwen een rol spelen dan zijn die minder zichtbaar.
 • Het verhoogt de objectiviteit. Het gaat meteen over jouw ervaring en kwaliteiten, zonder dat deze vertroebeld kunnen worden door bepaalde subjectieve observaties van de mensen bij wie je aan tafel zit.
 • Heb je een gesprek met meerdere gesprekspartners (er zijn helaas nog steeds organisaties die drie, vier of nog meer mensen tegenover een kandidaat zetten), dan is dat online veel minder ingewikkeld. Je kijkt gewoon naar je scherm in plaats van dat je non stop bezig bent om oogcontact te zoeken met alle mensen aan tafel, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het gesprek.
Er zijn wel een paar specifieke zaken die je op orde moet hebben voor een online sollicitatiegesprek:

 • Een stabiele internetverbinding.
 • Een plek waar je niet gestoord wordt.
 • Een rustige en neutrale achtergrond (een volle boekenkast op de achtergrond maakt het beeld onrustig).
 • Geen storende achtergrondgeluiden.
 • Uiteraard representatieve kleding (voor mannen: als je vanuit huis solliciteert is een stropdas ‘overdressed’).

Wordt je gevraagd gebruik te maken van een video-applicatie die je nog niet kent, oefen dan van tevoren met dit systeem.

Maar of het sollicitatiegesprek online is of bij de werkgever op locatie, het blijft in alle gevallen heel belangrijk dat je je goed voorbereidt! Dat betekent:

 1. Dat je weet wat je toegevoegde waarde is en op welke manier jouw profiel matcht met de functie (en dat je dat kunt aantonen met concrete voorbeelden).
 2. Dat je weet welke voorwaarden jij stelt aan je volgende baan (‘what’s in it for me?’).
 3. Dat je je hebt verdiept in de functie en de organisatie en aan de hand van goede vragen het gesprek kunt aangaan.

Heb je hierover vragen, neem dan contact met me op.