Vijf lessen die je kan leren van topsporters om succesvol te zijn in je loopbaan

Tijdens de sportzomer van 2016 zagen we weer diverse topsporters langskomen die er alles aan deden om de beste te zijn. Als sportliefhebber keek ik met bewondering naar de topprestaties van bijvoorbeeld Tom Dumoulin, Dorian van Rijsselberge en Dafne Schippers. Het zijn superhelden, die dingen doen die voor ons als gewone stervelingen onbereikbaar lijken. Deels klopt dat, wij beschikken immers niet over het DNA en de eigenschappen die nodig zijn om zo goed te zijn in die specifieke sport. Maar het draait bij topsport niet alleen om talent. Ook de aanpak en werkwijze bepalen of je succesvol bent als atleet. En juist op die punten kunnen we van ze leren. Hieronder een aantal voorbeelden daarvan.
Om te kunnen uitblinken moet je kiezen. Dafne Schippers heeft lang getwijfeld tussen de meerkamp en de sprint. Uiteindelijk koos ze voor de sprint en dat heeft haar geen windeieren gelegd. Door deze keuze kon ze een doel stellen en veel specifieker trainen. Met als resultaat dat ze zich nu kan meten met de wereldtop.

Wat is jouw talent? Waarin onderscheid jij je van anderen? Het is belangrijk dat je dat weet en je vervolgens toelegt op jouw specialiteit. Hoe meer je je specialiseert, hoe meer je kan excelleren. En excelleren is nodig om werk te behouden of te vinden op de huidige arbeidsmarkt. Zie ook mijn andere artikel ‘Vergroot je kansen door te kiezen’ op deze website.

Om zich te kunnen verbeteren zijn topsporters non-stop bezig met het evalueren van hun eigen prestaties. Ze stellen zich daarbij kwetsbaar op en zoeken de oorzaak van verlies altijd bij zichzelf, niet bij externe omstandigheden. Wat ging er niet goed en hoe kan het beter? Hun coach heeft hierbij natuurlijk een belangrijke rol.

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen functioneren. Het is makkelijker om je eigen werkwijze aan te passen dan om je omgeving te veranderen. Richt je energie daarom op het eerste. Doe dat niet in je eentje maar vraag anderen om input. Zij zien jou immers aan het werk en kunnen waarschijnlijk nog beter aangeven wat je kan verbeteren.

Topsporters besteden heel veel tijd, aandacht en geld aan hun training. Het eindeloos herhalen van bepaalde oefeningen om nog beter te worden. Het zoeken naar nog betere trainingsmethodes. Het inschakelen van de beste trainer of coach om zich te laten begeleiden. Goede training is de basis van hun succes!

Ook op dit punt is veel te leren van topsporters. Want training is niet op elke werkvloer een vanzelfsprekendheid. En lang niet alle trainingen zijn even effectief. Ben jij voldoende toegerust om goed te kunnen presteren op je werk? Volg je voldoende opleidingen? En zijn die voldoende gekoppeld aan de praktijk? Een mens is nooit uitgeleerd, dus zorg ervoor dat je doorlopend in training bent om te excelleren in je vak.

“De Tour win je in bed” zei oud-wielrenner Joop Zoetemelk ooit en hij sprak ware woorden. Voor topsporters is de juiste balans tussen inspanning en ontspanning essentieel om goed te kunnen presteren. Het tijdig nemen van rust is misschien wel hun grootste uitdaging. Ze zijn zo gefocust op presteren dat ze dat soms vergeten. Met als gevolg dat ze overtraind en overbelast raken en hun niveau niet meer halen.

De parallel is duidelijk. Ook op de werkvloer ligt overbelasting op de loer. Neem jij voldoende rust naast je werk? Door digitalisering zijn grenzen tussen werk en privé vervaagd. Thuis werken geeft flexibiliteit maar geeft ook het risico dat het werk nooit klaar is. Het aangeven van grenzen is belangrijk om jezelf te beschermen.

Een topsporter kan het nooit alleen en weet dat. Hij (of zij) heeft altijd een aantal mensen om zich heen voor de begeleiding, zowel fysiek als mentaal. Soms zelfs een compleet begeleidingsteam. Personen in wie hij vertrouwen heeft, die op de juiste manier feedback geven op zijn prestaties en hem helpen bij mentaal en fysiek herstel.

Heb jij voldoende ondersteuning bij je werk en bij het realiseren van je ambities? Zoek niet alles alleen uit en vraag raad aan mensen om je heen. Bijvoorbeeld aan je leidinggevende, aan een collega of aan iemand anders die jouw klankbord wil zijn. Iemand die je vertrouwt en die in staat is jou op een eerlijke manier te adviseren en een spiegel voor te houden.

Wil jij ook keuzes maken en excelleren zoals een topsporter? En wil je hierbij graag externe ondersteuning? Neem dan contact met mij op.